Szülői tréning különélő és újraházasodott szülőknek

Az aktuális statisztikai adatok alapján napjainkban a családok több mint a fele nem a klasszikus családmodell szerinti formában él (vér szerinti anya, apa, édestestvérek), a gyermekeknek pedig 50-60%-a nem teljes családban nő fel, hanem elvált vagy különélő szülőkkel, csonka családban, estenként szüleik új házasságában nevelőszülőkkel.  A megújult családok jelentős részében pedig nem vér szerinti gyermekek és mostohatestvérek is együtt élnek, illetve gyakran érkezik újabb féltestvér is.

 A válás, vagy különélés ténye a család minden tagjára hatással van, megváltoztatja viselkedésüket, szokásaikat, sokszor jelentősen befolyásolja életkörülményeiket.  Az új kialakult helyzethez való alkalmazkodás rengeteg stresszel jár, amit nem csak a gyerekek éreznek meg, hanem a szülők is. Nem könnyű feladat ilyenkor stabil, felelősségteljes, kiegyensúlyozott és jó szülőként gondoskodni gyermekeinkről. Ennek oka, hogy a válási krízisben a pár érzelmileg túlfűtött helyzetben éli mindennapjait, sérelmek és félreértések között, melyek  tisztázása sokszor kilátástalannak tűnik, pedig ez alapvető feltétele annak, hogy a későbbiekben is higgadt szülőpárként tudjanak együttműködni gyermekeik érdekében.

A házasság vagy együttélés megszakadásával egy új, kissé átalakult apa és anya szerepben kell a szülőknek otthonosan mozogniuk, ami a szülői tréning során megtanulható, és néhány alkalom alatt elsajátítható szereprepertoárral látja el a résztvevőket, akik ha az elhangzottakat jól alkalmazzák életükben, akkor továbbra is biztosíthatják gyermekeik egészséges lelki fejlődését.

Az újabb családok megszületése szintén krízis a benne élők számára, ahol az új párnak eddig ismeretlen feladatokra kell hirtelen felkészülnie, amit eddig el sem tudtak képzelni, idegen helyzetekkel és szerepekkel találják szembe magukat, amit szeretnének jól megoldani, és nem hibázni. Az új párkapcsolatok stabilitása a legtöbb esetben azon múlik, hogy a mozaik család szülői szerepeit hogyan sikerül jól megoldaniuk közösen. Az új párral együtt élő és különélő hétvégi gyerekek elégedettsége elsődleges szempont szokott lenni a párkapcsolat működésének megítélésében, ezért fontos, hogy a párok felkészülten vágjanak bele a családegyesítésbe.

Az új családok létrejötte a boldogság, és elégedettség reményével telve akkor fogja beváltani a hozzáfűzött elvárásokat, ha a párok magabiztosan, kétségek nélkül azt érzik, hogy erre ők képesek, és gyermekeik is elégedettek lesznek az újabb változásokkal. 

Egy professzionális, 5 alkalmas szülői tréning segíti a résztvevőket abban, hogy kompetensnek érezzék magukat az új helyzet hozta problémák megoldásában, illetve eloszlat néhány tévhitet az új család működésének nehézségeiről, és felvértezi őket néhány bevált módszerrel, a rendkívüli események kezeléséhez.

Tarr-Nagy Mónika
krízistanácsadó szakpszichológus

Érdeklődne a szülői tréning iránt? Keressen fel bizalommal!

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Kiemelt szolgáltatások

Kríziskezelés

A válságok, krízisek sajnos életünk elkerülhetetlen velejárói, de egy profi szakember segítségével valódi megoldásokra találhatunk.

Pszichológiai Tanácsadás

Nem kell feltétlenül krízishelyzetnek bekövetkeznie ahhoz, hogy úgy érezze jó lenne foglalkoznia önmagával vagy meg nem oldott problémáival.

Sikerorientált Coaching

Személyre szabott tanácsadási módszer mentálisan egészséges emberek számára - célja, hogy kibillentse az embert egy holtpontról.

Párterápia

Egy párkapcsolat fejlődésében a különböző életszakasz-váltások gyakran kríziseket teremtenek. Ezen élethelyzetek megoldásában hatékony szerep jut a párterápiának.