Tévhitek a hűtlenséggel kapcsolatban 1. rész

Praxisomban a párkapcsolati konzultációra vagy párterápiára jelentkezők  többsége  azért keres fel, mert valamelyik félnek vagy mindkettőnek külső kapcsolata van és ez már elviselhetetlen konfliktusokat okoz a közös életük mindennapjaiban.

Előfordul, hogy a hűtlen fél keres fel, mert nehezen kezeli kettős életét, belső konfliktusai kivetülnek alapkapcsolatára, őrlődései testi tüneteket okoznak neki vagy képtelen koncentrálni élete más területein, ezért például csökken a teljesítménye a munkahelyén. De gyakran a hűséges fél kér tanácsot, mert megérez valamit, amit a párja még nem tud felvállalni, kommunikálni felé és komolyan aggódik kapcsolatuk jövőjéért, nem tudja mit tegyen, hogy  a párját visszakapja.

Úgy tűnik tehát, hogy a hűtlenségi krízis nagyon gyakori probléma a tartós kapcsolatokban, ahol a hűtlen fél döntésképtelennek, a hűséges fél tehetetlennek éli meg magát.

A kapcsolat tartóssága és jövőbeli minősége egyik vagy másik fél részéről még akkor is megkérdőjeleződik, ha a szakítást nem tudják elképzelni. A párok több mint a fele szeretne dolgozni kapcsolatuk helyreállításán, önmaguk vagy gyermekeik miatt, de sérelmeik, érzelmi instabilitásuk nem segíti őket a helyzet konszolidálásában, illetve azoknak az új kereteknek a felállításában, ami a jövőben megvédheti őket a külső kapcsolatoktól.

A kialakult helyzet megértésében és feldolgozásában nem segítenek azok a gyakori tévhitek, amik jelenleg általánosan elfogadottak a magyar társadalomban a külső viszonyokkal kapcsolatban.

Tévhit: Ha valaki máshoz vonzódsz az azt jelenti, hogy jelenlegi párod nem megfelelő a számodra!

Ez a tévhit nem segíti sem a hűtlen felet abban, hogy reálisan tudja értékelni alapkapcsolatát, illetve külső kapcsolatát, sem pedig a hűséges felet önértékelése megtartásában. A valóság az, hogy a vonzódás az emberi létezés alapvető működése – mint a légzés, a látás, a szaglás, a tapintás. Segít megjósolni két ember között a szexuális kapcsolat kialakulásának lehetőségét és esélyét. Ennek az evolúciós jelentősége adaptív, vagyis hasznos, mert előnyös az utódnemzés szempontjából és attól függetlenül létezik, működik bennünk, hogy tartós kapcsolatban élünk-e vagy sem, akarunk-e további gyerekeket vagy sem. Fontos, hogy ezek tudatában nem szólhat a másikról, akivel tartós kapcsolatban élünk, hanem kizárólag rólunk szól és arról, hogy evolúciós szempontból jól működő egyedek vagyunk, működnek az ösztöneink.

Természetesen az is rólunk szól, hogy mit kezdünk ezzel a vonzódással.

Hagyjuk, hogy ösztöneink továbbra is hatással legyenek ránk és kontrollálhatatlanul elszabaduljanak, vagy tudatossággal értelmezzük azt, ami történik velünk, megfogalmazzuk testi, lelki hiányainkat, amik egy ideje jelen vannak alapkapcsolatunkban. A hűséges fél nem tehet arról, ha mi máshoz vonzódunk, és nem felelős az erre alapozott döntéseinkért és válaszviselkedéseinkért. Mi sem tehetünk arról, hogy vonzódást élünk át valaki iránt, ezért nem is vagyunk felelősségre vonhatóak, de a döntéseinkből születő tetteinkért igen.

Dönthetünk úgy, hogy tartós kapcsolatunkat megóvjuk és úgy, hogy felrobbantjuk.

Akkor leszünk motiváltak megvédeni, ha érzelmileg közel állunk párunkhoz, tudunk nyíltan kommunikálni és segítséget, illetve elfogadást kaphatunk tőle bizonytalanságainkra. Ha érzelmileg eltávolodtunk alapkapcsolatunk társától, testi és/vagy lelki hiányaink hosszabb ideje fennállnak – ami mindkettőnk felelőssége, hogy ez kialakulhatott – könnyebben hallgatunk ösztöneinkre és vágyainkra, hogy az érzelmi közelséget megélhessük valakivel.

Tarr-Nagy Mónika
krízistanácsadó szakpszichológus

Érdeklődne a hűtlenségi krízis megoldásával kapcsolatban? Keressen fel bizalommal!

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Kiemelt szolgáltatások

Kríziskezelés

A válságok, krízisek sajnos életünk elkerülhetetlen velejárói, de egy profi szakember segítségével valódi megoldásokra találhatunk.

Pszichológiai Tanácsadás

Nem kell feltétlenül krízishelyzetnek bekövetkeznie ahhoz, hogy úgy érezze jó lenne foglalkoznia önmagával vagy meg nem oldott problémáival.

Sikerorientált Coaching

Személyre szabott tanácsadási módszer mentálisan egészséges emberek számára - célja, hogy kibillentse az embert egy holtpontról.

Párterápia

Egy párkapcsolat fejlődésében a különböző életszakasz-váltások gyakran kríziseket teremtenek. Ezen élethelyzetek megoldásában hatékony szerep jut a párterápiának.