Mi az a krízis?

Hogyan ismerheti fel, hogy segítséget kell kérnie?

A krízis mindannyiunk életében előforduló átmeneti, jól körülhatárolható lelki állapot, amely a mentálisan egészséges embereknél is gyakran előfordul. Az esetek többségében több-kevesebb sikerrel túljutunk rajta önmagunk erejéből vagy környezetünk támogató segítségével, de legtöbbször nem a hosszú távú, valódi megoldásával a helyzetnek. Túléljük, és igyekszünk elfelejteni…

Van azonban olyan élethelyzet, amikor eddigi megoldásaink már nem működnek. Az érintett személy olyan krízislélektani térbe kerül, amelynek nincs építő, segítő jellegű kapcsolata sem a múlttal, sem a jövővel. Önmagát torz tükörben látja, a negatív értékelések extrém módon felerősödnek saját magáról. Észlelését, gondolkodását, érzékelését, érzelmi megélését beszűkültség, merevség jellemzi. Realitáskontrollja mindezek következtében sérül, a létezés élményét nem a valóság, hanem a bezárkózott én meghamisított belső világa irányítja. A kreativitás és a spontaneitás eltűnik a változtatási kísérletek kivitelezésénél. Ennek következtében a megoldási módok hasonlóak, újabb- és újabb kudarcélményt hagynak maguk után, a teljes reménytelenség, és kilátástalanság érzését keltve a személyben. A szenvedés folyamatosan jelen van az életükben.

Ez a speciális lelkiállapot kezdetben egy konkrét élethelyzeti problémához kötötten jelenik meg, majd lassan átterjedhet egyéb életterületekre is. Ebben a helyzetben már önmagunk erejéből képtelenek vagyunk kríziseinket adekvát módon megoldani.

Ha megoldásaink átmenetileg vagy egyáltalán nem eredményeznek javulást a mindennapi életünkben, akkor kell szakember segítségét kérnünk – így egy profi krízistanácsadó bevonása elkerülhetetlenné válik.

A válságok, krízisek sajnos életünk elkerülhetetlen velejárói, ezért nagyon fontos készségnek számít megfelelő kezelésük megtanulása és alkalmazása. Mivel nem tudunk minden krízist elkerülni és természetesen nem akarhatunk miattuk hosszú távon sem szenvedni, miért ne nézhetnénk szembe velük és vehetnénk kézbe őket, hogy saját személyiségünkre szabottan pozitív változást alakítsunk belőle?

Kríziskezelés felsőfokon – kérjen profi krízistanácsadótól valódi segítséget!

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Kiemelt szolgáltatások

Kríziskezelés

A válságok, krízisek sajnos életünk elkerülhetetlen velejárói, de egy profi szakember segítségével valódi megoldásokra találhatunk.

Pszichológiai Tanácsadás

Nem kell feltétlenül krízishelyzetnek bekövetkeznie ahhoz, hogy úgy érezze jó lenne foglalkoznia önmagával vagy meg nem oldott problémáival.

Sikerorientált Coaching

Személyre szabott tanácsadási módszer mentálisan egészséges emberek számára - célja, hogy kibillentse az embert egy holtpontról.

Párterápia

Egy párkapcsolat fejlődésében a különböző életszakasz-váltások gyakran kríziseket teremtenek. Ezen élethelyzetek megoldásában hatékony szerep jut a párterápiának.