Mi is az a párterápia?

Milyen esetekben javasolt a megkezdése?

Egy párkapcsolat fejlődésének ugyanúgy, mint egyéni életünk alakulásának, különböző szakaszai vannak.  Ilyen például: a szerelem és összeköltözés, az elköteleződés és a házasságkötés időszaka, az első gyermek születése, további gyermekek érkezése a családban, a gyermekek kamaszkora és önállósodása, a középkorú pár újra kettesben maradása.

Ezek az életszakasz-váltások gyakran krízist teremtenek a párkapcsolatban, melynek köszönhetően a korábbi konfliktusok is erőteljesebben jelennek meg és átmenetileg a kapcsolat elviselhetetlenné válik. Ezek az élethelyzetek annyira megviselhetik a párkapcsolatot, hogy felmerülhet akár a válás gondolata, illetve a benne élők tartós szenvedést élhetnek meg.

Hogyan zajlik a párterápia?

Miben tud segítséget nyújtani a szakértő beavatkozás?

A párterápia két terapeuta közreműködésével, különböző terápiás eszközökkel segít a kapcsolatok megértésében, a szokásos, forgatókönyvszerű konfliktusos körök megszakításában, az érzelmek, és elvárások egyértelműbb kifejezésében, a nyíltabb kommunikáció megvalósításában, a kapcsolat újraértékelésében. A párterápia sikerességét befolyásolja, hogy a pár tagjai kellően motiváltak-e.

A párterápia elsősorban a két ember kapcsolatára koncentrál, „rendszerként” tekinti át a kapcsolatot, ezért nem keres bűnbakokat, csupán a rendszer működésére és annak korrigálására koncentrál.

Hogyan vegye rá a párját, hogy eljöjjön a párterápiára?

A változás már Önnel is elkezdődhet!

Sokszor csak a pár egyik tagja tartja szükségesnek  azt, hogy a helyzet megoldásába külső szakember segítségét is bevonják, a másik fél abszolút elzárkózik ez elöl. Tapasztalatom szerint az is hatékony ha az egyik fél jön el és ő kezd el egyéni tanácsadás segítségével változásokat elérni az életében – mivel rendszerint ez hatással van a másik félre is, képes kimozdítani a párkapcsolati bemerevedett helyzetet és egy új kedvező irányba befolyásolni azt. Ezeken az üléseken át tudjuk beszélni kapcsolatuk nehézségeit és megpróbálunk módot találni arra, hogyan tudja a társával ezt megbeszélni, megfelelően kommunikálva a terápia lényegét.

Mi történik a párterápián?

Milyen hosszú egy ülés és és mennyi ideig tart a terápiás folyamat?

A párterápia folyamán mindkét partner lehetőséget kap arra, hogy megossza esetleges gondjait és azt, hogyan látja a kapcsolatot, amelyben élnek. A párterápia a kapcsolat újraépítésére, a felek működésére fókuszál, nem ad igazat egyik félnek sem és erkölcsi, illetve morális nézőpontokat nem jelenít meg. Pontosan ezért működőképes, mert nem ad teret az igazság- és bűnbakkeresésnek, mindkét fél szempontjaira azonos hangsúlyt fektet.