Párterápia Budapest II. kerületében

Professzionális segítség Önnek is Budán, a Mammut közelében

Mi is az a párterápia, illetve milyen esetekben javasolt a megkezdése?

Egy párkapcsolat fejlődésének ugyanúgy, mint egyéni életünk alakulásának, különböző szakaszai vannak.  Ilyen például: a szerelem és összeköltözés, az elköteleződés és a házasságkötés időszaka, az első gyermek születése, további gyermekek érkezése a családban, a gyermekek kamaszkora és önállósodása, a középkorú pár újra kettesben maradása.

Ezek az életszakasz-váltások gyakran krízist teremtenek a párkapcsolatban, melynek köszönhetően a korábbi konfliktusok is erőteljesebben jelennek meg és átmenetileg a kapcsolat elviselhetetlenné válik. Ezek az élethelyzetek annyira megviselhetik a párkapcsolatot, hogy felmerülhet akár a válás gondolata, illetve a benne élők tartós szenvedést élhetnek meg.

Hogyan zajlik a párterápia?

Miben tud segítséget nyújtani a szakértő beavatkozás?

A párterápia két terapeuta közreműködésével, különböző terápiás eszközökkel segít a kapcsolatok megértésében, a szokásos, forgatókönyvszerű konfliktusos körök megszakításában, az érzelmek, és elvárások egyértelműbb kifejezésében, a nyíltabb kommunikáció megvalósításában, a kapcsolat újraértékelésében. A párterápia sikerességét befolyásolja, hogy a pár tagjai kellően motiváltak-e.

A párterápia elsősorban a két ember kapcsolatára koncentrál, „rendszerként” tekinti át a kapcsolatot, ezért nem keres bűnbakokat, csupán a rendszer működésére és annak korrigálására koncentrál.

Hogyan vegye rá a párját, hogy eljöjjön a párterápiára?

A változás már Önnel is elkezdődhet!

Sokszor csak a pár egyik tagja tartja szükségesnek  azt, hogy a helyzet megoldásába külső szakember segítségét is bevonják, a másik fél abszolút elzárkózik ez elöl. Tapasztalatom szerint az is hatékony ha az egyik fél jön el és ő kezd el egyéni tanácsadás segítségével változásokat elérni az életében – mivel rendszerint ez hatással van a másik félre is, képes kimozdítani a párkapcsolati bemerevedett helyzetet és egy új kedvező irányba befolyásolni azt. Ezeken az üléseken át tudjuk beszélni kapcsolatuk nehézségeit és megpróbálunk módot találni arra, hogyan tudja a társával ezt megbeszélni, megfelelően kommunikálva a terápia lényegét.

Mi történik a párterápián?

Milyen hosszú egy ülés és mennyi ideig tart a terápiás folyamat?

A párterápia folyamán mindkét partner lehetőséget kap arra, hogy megossza esetleges gondjait és azt, hogyan látja a kapcsolatot, amelyben élnek. A párterápia a kapcsolat újraépítésére, a felek működésére fókuszál, nem ad igazat egyik félnek sem és erkölcsi, illetve morális nézőpontokat nem jelenít meg. Pontosan ezért működőképes, mert nem ad teret az igazság- és bűnbakkeresésnek, mindkét fél szempontjaira azonos hangsúlyt fektet.

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Kiemelt szolgáltatások

Kríziskezelés

A válságok, krízisek sajnos életünk elkerülhetetlen velejárói, de egy profi szakember segítségével valódi megoldásokra találhatunk.

Pszichológiai Tanácsadás

Nem kell feltétlenül krízishelyzetnek bekövetkeznie ahhoz, hogy úgy érezze jó lenne foglalkoznia önmagával vagy meg nem oldott problémáival.

Sikerorientált Coaching

Személyre szabott tanácsadási módszer mentálisan egészséges emberek számára - célja, hogy kibillentse az embert egy holtpontról.

Párterápia

Egy párkapcsolat fejlődésében a különböző életszakasz-váltások gyakran kríziseket teremtenek. Ezen élethelyzetek megoldásában hatékony szerep jut a párterápiának.