Hogyan vegye rá a párját, hogy eljöjjön a párterápiára?

A változás már Önnel is elkezdődhet!

Sokszor csak a pár egyik tagja tartja szükségesnek  azt, hogy a helyzet megoldásába külső szakember segítségét is bevonják, a másik fél abszolút elzárkózik ez elöl.

Tapasztalatom szerint az is hatékony ha az egyik fél jön el és ő kezd el egyéni tanácsadás segítségével változásokat elérni az életében – mivel rendszerint ez hatással van a másik félre is, képes kimozdítani a párkapcsolati bemerevedett helyzetet és egy új kedvező irányba befolyásolni azt. Ezeken az üléseken át tudjuk beszélni kapcsolatuk nehézségeit és megpróbálunk módot találni arra, hogyan tudja a társával ezt megbeszélni, megfelelően kommunikálva a terápia lényegét.

Sokan úgy gondolják, hogy pontosan tudják, hogy miben kellene társuknak változnia ahhoz, hogy a párkapcsolatuk jobb legyen, de tapasztalatom szerint mindenki ellenáll az olyan változásoknak, amit egy másik személy elvár tőle vagy ráerőltet. A változás dinamikája azonban másképpen is beindítható. Saját változásunkra a másik sem tud már ugyanazon minta szerint reagálni, mert értelmét veszti, ezért a saját változásunk hatására a másik fél is az eddigiektől eltérően fog reagálni ugyanarra a helyzetre. Ha változásokat akarunk elérni a kapcsolatban, akkor törekedjünk saját működésünk megváltoztatására, ami hatással lesz a másik fél működésére is!

A szakpszichológus segítségével ráláthatunk azokra a területekre és helyzetekre ahol érdemes beindítani a saját változásainkat, ami számunkra előnyös változást indít be a másik félnél is.

Sok esetben egy-két ülés után csatlakozik a pár másik tagja is, ilyenkor bevonunk még egy terapeutát és a folyamat a szó szoros értelmében vett párterápiává tud átalakulni.

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Kiemelt szolgáltatások

Kríziskezelés

A válságok, krízisek sajnos életünk elkerülhetetlen velejárói, de egy profi szakember segítségével valódi megoldásokra találhatunk.

Pszichológiai Tanácsadás

Nem kell feltétlenül krízishelyzetnek bekövetkeznie ahhoz, hogy úgy érezze jó lenne foglalkoznia önmagával vagy meg nem oldott problémáival.

Sikerorientált Coaching

Személyre szabott tanácsadási módszer mentálisan egészséges emberek számára - célja, hogy kibillentse az embert egy holtpontról.

Párterápia

Egy párkapcsolat fejlődésében a különböző életszakasz-váltások gyakran kríziseket teremtenek. Ezen élethelyzetek megoldásában hatékony szerep jut a párterápiának.