Hogyan zajlik a párterápia?

Miben tud segítséget nyújtani a szakértő beavatkozás?

A párterápia két terapeuta közreműködésével, különböző terápiás eszközökkel segít a kapcsolatok megértésében, a szokásos, forgatókönyvszerű konfliktusos körök megszakításában, az érzelmek, és elvárások egyértelműbb kifejezésében, a nyíltabb kommunikáció megvalósításában, a kapcsolat újraértékelésében. A párterápia sikerességét befolyásolja, hogy a pár tagjai kellően motiváltak-e.

A párterápia elsősorban a két ember kapcsolatára koncentrál, „rendszerként” tekinti át a kapcsolatot, ezért nem keres bűnbakokat, csupán a rendszer működésére és annak korrigálására koncentrál.

Elsősorban a jelenre és a jövőre fókuszál ez a terápiás módszer, mely nagyon gyakorlatias és megoldás orientált, de nem hanyagolja el a múltból (gyermekkorból, származási családból) hozott működésképtelen vagy már elavult sémák feltárását sem.

A kapcsolatok több mint fele megmenthető párterápiával és a beavatkozás egy értékesebb párkapcsolati minőséghez vezet. Ha pedig mégis szakításra vagy válásra kerülne a sor, a párterápia segíthet a döntés meghozatalában is, megkímélve ezzel a pár tagjait a több hónapos érzelmi káosztól és felesleges cirkusztól, segítve ezzel a kapcsolat lezárását. A párterápia továbbá segíti a pár tagjait a válás utáni megfelelő szülői együttműködés kialakításában, a sérelmek elengedésében, esetlegesen új kapcsolatok kialakításában.

Párterápia kapcsán csak képzett párterapeutát érdemes felkeresni.  A párterapeuták egyetemi végzettségű pszichológusok, akik a Magyar Családterápiás Egyesület képzésének keretében, módszerspecifikus képzettségként szereznek család- és párterapeuta címet.

A terapeuták végzettsége ellenőrizhető a Magyar Családterápiás Egyesület interneten is olvasható listájáról: www.csaladterapia.hu

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Kiemelt szolgáltatások

Kríziskezelés

A válságok, krízisek sajnos életünk elkerülhetetlen velejárói, de egy profi szakember segítségével valódi megoldásokra találhatunk.

Pszichológiai Tanácsadás

Nem kell feltétlenül krízishelyzetnek bekövetkeznie ahhoz, hogy úgy érezze jó lenne foglalkoznia önmagával vagy meg nem oldott problémáival.

Sikerorientált Coaching

Személyre szabott tanácsadási módszer mentálisan egészséges emberek számára - célja, hogy kibillentse az embert egy holtpontról.

Párterápia

Egy párkapcsolat fejlődésében a különböző életszakasz-váltások gyakran kríziseket teremtenek. Ezen élethelyzetek megoldásában hatékony szerep jut a párterápiának.